Romein of cursief?

Het vak grafisch ontwerp en typografie kent veel eigenaardigheden. Zoals veel ambachtelijk vakgebieden staat het bol van allerlei specifieke en soms merkwaardige vaktermen. Zoals bijvoorbeeld ‘Romein’ en ‘Cursief’.

Een rechtopstaande letter noemen we in vaktermen een ‘romein’. Een schuine letter heet een ‘cursief’. Deze twee varianten worden sinds de 17e eeuw gebruikt om teksten zichtbaar van elkaar te laten onderscheiden. Een cursief leunt iets naar rechts maar is niet een schuin gezette romein. Het is ook echt een andere letter. Speciaal als cursief ontworpen dus. De cursief is vloeiender dan de romein omdat ze meer gebaseerd zijn op handgeschreven letters. Tegenwoordig worden termen als ‘italic’ of ‘oblique’ ook veel gebruikt voor cursief.

etalage-nov-3-voorbeeld2

Een voorbeeld van een volledig alfabet in verschillende ‘gewichten’. De onderlinge verschillen worden al vrij snel zichtbaar.

 

Graphic Design typo

We leggen ze even over elkaar. Een speciaal ontworpen cursief herken je gemakkelijk door enkele kenmerkende letters met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld de a, de e en de g of zoals in de afbeelding hierboven ook de f, de k de p. Bij dit lettertype zijn ook de schreven als krul vormgegeven.

 

Het is dus van het grootste belang om, wanneer er behoefte is aan een cursief, gebruik te maken van de bij het lettertype ontworpen cursieve variant. Een ervaren ontwerper houdt hier uiteraard rekening mee. Voor meer informatie over cursieven, lettertypes of grafisch ontwerp in het algemeen; neem gerust contact op via post@composita.nl